Manoir du Boscau

Manoir du Boscau is gelegen in de Dordogne vallei, tegenover het majestueuze kasteel Castelnau-Bretenoux in het noorden van het departement de Lot. Het huidige Manoir is gebouwd rond 1450 door de Benedictijner monnik Gilles del Bosc, deken van de priorij van het in de buurt gelegen Carennac. Voor die tijd stond er al een grote boerderij. De naam Le mas (de boerderij) del Bosc wordt voor het eerst genoemd op een kaart van het klooster van Beaulieu uit de periode rond 1100.

In de archieven uit 1219 wordt duidelijk dat er een rechtelijk geschil is tussen de heren van del Bosc en hun eeuwige rivaal aan de overkant, Chateau Castelnau-Bretenoux. Na de dood van Gilles del Bosc komt het Manoir in handen van de baron van Castelnau en hij geeft het aan zijn butler.

Tot aan de Franse revolutie functioneert het als een soort gastenverblijf ten behoeve van Chateau Castelnau-Bretenoux. Vanaf 1793 is het pand in handen van de familie Les Gindre die vanuit het manoir een boerenbedrijf voerden. In 2023 hebben nazaten van deze familie, die er dus meer dan 200 jaar hebben gewoond, het pand verkocht aan Ester en Bob Veldman.

Scroll naar boven